Denna e-tjänst kan du använda för att ansöka om tillstånd för att uppföra ett vilthägn och för att hålla vilda djur i hägn.
Du kan också använda e-tjänsten för att anmäla ändringar som rör befintliga vilthägn. Det kan gälla övertagande av tillstånd för vilthägn, övertagande för tillstånd till hållande av vilt i hägn, ändring av vilthägn, ändring av hållande av vilt (djurslag) i vilthägn.
Observera att du kan behöva söka kompletterande tillstånd/dispenser. Exempelvis strandskyddsdispens, tillstånd enligt miljöbalken om skyddade områden berörs, artskyddsdispens, förprövning av vilthägnet eller tillstånd för offentlig förevisning. Dessa söks separat i andra e-tjänster.
Om något skyddat område berörs måste du ange detta i ansökan gällande uppförande av nytt vilthägn. På Naturvårdsverkets sida Skyddad natur hittar du alla skyddade områden (ej generellt biotopskyddade objekt) som vi har i landet. På Artportalen kan man söka efter skyddade eller fridlysta arter. Skogsstyrelsen har information om naturvärden i skogen på sin hemsida om Skogens pärlor. Information om kulturvärden kan du hitta i Riksantikvarieämbetets fornminnesregister. Registret kan du hitta genom RAÄ:s hemsida Fornsök. Observera att strandskydd och generellt skyddade biotoper, som stenmurar, diken, pilevallar, källor och småvatten i odlingslandskapet samt allér inte finns med i karttjänsterna. Dessa måste du själv ange som berörda av vilthägnets anläggande i e-tjänsten.
För att Länstyrelsen ska kunna bedöma påverkan på naturmiljön måste du bifoga två kartor till din ansökan.
En översiktskarta som visar vilthägnets placering i skala 1:50 000 eller 1:100 000 och en detaljkarta där eventuella passager för allmännhetens tillträde markeras (grindar, stättor eller andra övergångar). Detaljkartan ska vara i skala 1:10 000 eller 1:20 000.
Var noga när du fyller i ansökan så att du fyller i alla delar. Lämnar du in en ofullständig ansökan måste du i regel komplettera den. Då förlängs tiden innan du får ett beslut.
E-tjänsten kräver att den som skickar in formuläret skriver under med e-legitimation. De e-legitimationer som kan användas är utgivna av BankID, Nordea eller Telia.